This Traveler IQ was calculated on Tuesday, December 09, 2008 at 07:46PM GMT by comparing this person's geographical knowledge against the Web's Original Travelogue's 3,409,467 travelers who've taken the challenge.

Voulez-vous Citroën avec moi?: avgust 2008
online counter

sobota, 30. avgust 2008

Mizarnica

Naročen sem na revijo National geographic, v zadnji reviji pa so objavili sliko, ko je prišel centralnoafriški cesar Jean Bedel Bokassa na ogled Slovenijalesa. Prvi tuji državnik v naši vasi. Baje, da je bil tip kanibal in da je najraje jedel bele otroke, kot mi odojka. Dober tek. Dogajalo pa se je to okoli leta 1970.

sreda, 27. avgust 2008

Zeljševka

Ker sem danes za kosilo kuhal joto, sem se odločil, da zraven spečem zeljševko. Stroj za peko kruha mi je zmešal testo, na vrtu pa sem nabral drobnjak in luštrk. Na zvaljano testo sem najprej namazal praženo čebulo, ki sem jo prepražil v svinjski masti in ocvirkih (sam holesterol), potresel narezan drobnjak in luštrk ter popopral. (I jedna žlica vegete-ne, ne, se hecam). Stvar sem zrolal in fuknil v pečico za 50 minut pri 180 °C. Ko je bila zeljševka pečena, niti slučajno ni izgledala lepo, pa tudi malo preveč se mi je zapekla, zato sem jo po vrhu namazal s putrom. Ker sem zadevo pekel prvič, mi je pol oproščenega, to pa je izgled, saj okus je bil namreč odličen. Par kosov zeljševke in taler zelja, pa sem bil sit kot boben.

Priprava

Končni izdelek

torek, 26. avgust 2008

Oglarska nedelja

To nedeljo se je zgodila tradicionalna Oglarska nedelja. Takih prireditev je po svetu dosti, tudi videl sem jih precej, ta pa je bila po kvaliteti zelo visoko, vsaj za moje pojme. Program je bil pester, za oko, uho in želodec. Kako je letos potekalo tekmovanje ne vem, lani pa so morali nositi oglje od oglarske kope do idrijskega rudnika. Jure in Niko sta v skeču pokazala, kako iz narediš lok iz gozdarske žage in streljaš krompir v žerjavico. Nastopili so tudi rogisti iz Kresnic, vsak njihov rog je unikat, igrajo pa zelo usklajeno. V ponudbi je bila tudi vožnja z zapravljivčkom, ki sta ga vlekla ponija. No, vožnjo so kmalu zaključili, ker je en konjiček popizdil in znorel, pri tem pa je polomil vlečni drog. Ni kaj, strup je v majhnih flaškah! Sledila je zabava z ansamblom Dori od poznih ur. V kulinarični ponudbi pa je bila zraven balkanske klasike tudi koruzna in krompirjeva polenta s kislim mlekom.

Kresniški rogisti z rogovi iz drevesnih korenin

Fijakar s poniji
Majhni vendar močni

Fant z mladim ponijem
Konjiček izgleda simpatično, vendar je žleht kot satan

Kulinarika-polenta

Oglarjeva koča

sobota, 16. avgust 2008

Prfarski štrukljevec

Tradicionalni Prfarski štrukljevec.
Tradicija, ki izhaja še iz prejšnjega stoletja.
Tradicija, ki izhaja iz leta 1995.
Prej za veliki šmaren v Spodnji Idriji sploh niso kuhali štrukljev.
Zdaj pa tudi ne!

Sicer pa to sploh ni važno, glavno je, da se narod zabava.

Taborniki so pripravili lokostrelstvo
Puščica v sredini je moj strel!
Gasilci so pripravili zalivanje rož
Zvečer pa velika vrtna veselica pod šotorom
Zabavali so nas the čuki band
Striptiz pa je odpadel

sreda, 13. avgust 2008

Iron Maiden

Ob zdajšnjem koncertu Maidnov v Splitu sem se spomnil, kako je bilo pred leti, ko so imeli koncert v Izoli. Toliko sem ga imel pod kapo, da sem v trenutku, ko smo prišli na stadion, zaspal. V bistvu sem mislil samo malo podremat. Naenkrat me zbudi varnostnik, vprašam ga, kdaj se bo začel koncert, pa mi pove, da je koncert zaključen. Mislil se si, saj bo še priložnost, no zdaj je mimo že tretja, no, pa naslednjič.

četrtek, 7. avgust 2008

Robinzonsko čolnarjenje po Kolpi

Končano je tridnevno robinzonsko čolnarjenje po Kolpi. Avanturo smo začeli v Srednjih Radencih, kjer smo naložili čolne, organizator Tine pa nas je zapeljal 60 km do Bosljive Loke in ker se je večerilo smo se odločili prespati kar tam. En domačin nas je povabil domov na sangrijo, More pa je ugotovil, da je tisto navaden kompot.
Drugi dan smo se najprej spustili do Broda na Kolpi. Na hrvaški strani smo zagledali napis bife, zato smo šli okoli carinarnice v bife. Ilegalno čez šengensko območje na očeh carinikov in policajev, ki so malo čudno gledali, vendar so nas pustili pri miru. Sledil je še spust do Fare, kjer smo skuhali makarone in prenočili.
Zjutraj smo obrali trgovino pri Fari, saj smo jim namreč pobrali ves pir.
Preden smo se spustili naprej po Kolpi, je Tine pripeljal en kombi italijanskih skavtov, ki so se šli podobno avanturo kot mi, vendar nižje po Kolpi. Sledil je spust do Zlatkota, to pa je na hrvaški strani, kjer smo se tudi vtaborili. Zraven nas so postavili šotore tudi Italijani, oni so zvečer ves čas nekaj molili, od nas pa je vsake toliko priletela kakšna porka putana, pa se je izenačilo.
Zadnji dan pa nam je najmlajši udeleženec zbolel, zato sem poklical Tineta, da naju je prišel iskat s kombijem in naju peljal na cilj. Zame je bila letošnja avantura končana, ostala je še pot proti domu.

Kogar stvar zanima, si lahko ogleda naslednji link, meni je tak dopust dosti boljši, kot pa poležavanje ob morju in spanje v apartmaju. http://www.kolpa-adventures.com/

Prostor za kampiranje v Bosljivi Loki

Zjutraj pred štartom. Moj čoln je točno označen.

Počitek na Kolpi
Spust po brzicah

Prostor za kampiranje pri Fari
Prostor za kampiranje pri Zlatkotu

Skavte učimo, kako se zakuri ogenj

Fiš piknik

Tu pa se je moja avantura predčasno končala

sobota, 2. avgust 2008

Končno dopust

Pa sem spet dočakal dopust. Letos bo to malo bolj aktivno in ker delam tranzverzalo, sem se podal na Raduho. Okoli Raduhe so trije tranzverzalni žigi, vendar so tako čudno razmetani, da je bil kar napor, da sem jih dobil. Popoldan sem se z avtom pripeljal na višino približno 1400 metrov, do prve koče je cca. 15 minut hoje (koča na Loki 1520 m), nato 2 uri do vrha (2062 m), sledil spust na drugo stran do koče v Grohotu (1460 m), kjer sem prenočil. Oskrbnik je takoj vedel, da sem Idrc, ker da govorim čisto po solčavsko.

Pogled z vrha Raduhe proti koči v Grohotu

Pogled, kam se je treba spet povzpeti (vsek med obema vrhoma)

Drugi dan sem se moral znova povzpeti skoraj na 2000 metrov in tudi spustiti do avta in ker sem bil že tam, sem obiskal še Snežno jamo. Gre za eno najstarejših jam na svetu, saj je stara 12 miljonov let. Malo čudno se sliši, sredi poletja sem se oblekel v dolge hlače in bundo, kajti temperatura v jami je od -2 pa do +3 stopinje. Odločitev glede obleke je bila pravilna, za vsak slučaj pa je dobil vsak obiskovalec na koncu jame še enega TAKRATKEGA.

Snežna jama (ledena stebra). Tam, kjer je zapičena ograja, je led debel 12 metrov.

Moram pa pohvalit hrano v obeh kočah. Bilo je okusno, pa čeprav le ričet in jota, bila pa je tudi porcija za enega tapravega deca,to jim pa moram priznat.


Če sem že pri aktivnosti, jutri se s prijatelji odpravljam na Kolpo, kjer se bomo šli robinzonsko čolnarjenje. Tri dni nas sploh ni!

Free Counters
Free Counters